La Comissió de Coeducació de l’Escola Pia de Vilanova hem escollit a Mahsa Amini Persona del mes d’octubre de la Cartellera Lila. Els motius de la seva detenció i mort visibilitzen la complicada situació de desigualtats que pateixen les dones en molts països que es troben sotmeses al compliment de lleis abusives, discriminatòries i degradants.

La jove iraní, Mahsa Amini, tenia 22 anys quan va ser detinguda per “la policia moral” iraní. Deien que portava mal col·locat el seu hiyab i vestia uns pantalons massa ajustats incomplint el codi de com s’ha de vestir una dona iraní segons les lleis. Aquell mateix dia va entrar en coma pels cops rebuts, morint finalment el 16 de setembre.

Mahsa Amini era d’una província Kurda a l’oest d’Iran. El 14 de setembre viatjava amb la seva família cap a Teheran, quan, de sobte, va ser detinguda. La raó? Els policies van al·legar que portava mal posat el vel i que, a més, portava uns pantalons massa ajustats. La van colpejar contra el vehicle policial i se la van endur.

Anaven a portar-la a “classes de reeducació islàmica”. Van dir que era un tràmit obligatori pels que es desviaven de les normes morals, segons l’Estat. Dos dies després moria en un hospital per les agressions rebudes. Les autoritats van dir que Mahsa tenia malalties prèvies, com epilèpsia, diabetis i un tumor al cap, del qual va ser operada quan era una nena.

Els seus pares neguen aquesta informació i afirmen que la seva filla estava sana i que va ser cruelment assassinada a cops pel règim iraní. Des de llavors, milers de persones s’estan manifestant per la discriminació contra les dones, per l’ús del hiyab i la falta de drets socials. La comunitat internacional ha condemnat els fets i la Unió Europea aprovarà sancions contra Iran per la mort de Mahsa Amini i per la repressió contra els manifestants que han sortit al carrer a protestar contra la seva detenció i mort.