10 de novembre de 2017

Setmana Codeweek

La Setmana CodeWeek, promoguda per la Unió Europea, pretén apropar la programació i l'alfabetització digital a tothom, d'una manera divertida i atractiva. L'objectiu és fomentar la programació als diferents països de la Unió Europea com a activitat que afavoreix la resolució de problemes, la creativitat i el pensament estructurat. Es va celebrar del 7 al 22 d'octubre de 2017.
A la nostra escola hi ha participat l'alumne Martí Marquès de 6è de primària B, aprofitant els migdies a la mediateca, amb la programació de la placa Arduino i un sensor d'ultrasons, per simular com actua el sistema sensorial d'un ratpenat. El llenguatge de programació que hem utilitzat és pràcticament igual que el llenguatge C. Una de les diferències és que en aquest cas cal seguir una estructura fixa en què cada programa és conegut com a "sketch".
Un sensor ultrasònic funciona de manera similar a la capacitat d'ecolocalització que tenen certs animals tals com les ratapinyades i dofins: l'animal emet un so que rebota en trobar un obstacle; la distància s'estima a partir del temps que triga a tornar el ressò del senyal. El sònar que utilitzen els submarins per navegar en l'oceà està basat també en aquest mateix principi.
En el nostre cas, quan et trobes dins del radi d'acció del ratpenat que hem dissenyat, s'encenen uns leds als ulls i s'activa simultàniament un brunzidor, i a la pantalla de l'ordinadir surt la distància en què es troba l'objecte.