28 de maig de 2012

L'Aitor Mostazo, alumne de 2n de batxillerat, participa en el projecte "Iceberg a proa!"

Coincidint el 14 d’abril d’enguany amb el centenari de l’enfonsament del RMS Titànic, el Departament d’Ensenyament, conjuntament amb el Museu Marítim de Barcelona, ha organitzat el projecte “Iceberg a proa!”. Es tracta d’un conjunt d'activitats didàctiques al voltant del RMS Titanic: la tecnologia, la ciència aplicada a la navegació marítima i els aspectes socials, per tal de fer una trobada al Museu Marítim de totes les escoles que vulguin participar en aquest projecte. No es tracta de cap concurs sinó d’una trobada per compartir experiències didàctiques entorn d’aquest tema.

L’Aitor Mostazo Juárez, de 2n de batxillerat, hi ha participat amb el projecte El Telègraf del Titànic. Es tracta d’un muntatge pràctic d’un emissor i receptor tipus Marconi, que és el que portava el Titànic.
En l’època del Titànic, en la que ni tan sols s’havien inventat les vàlvules electròniques ni els transistors, l’enviament de senyals es feia mitjançant guspires elèctriques entre dos electrodes amb codi Morse. El receptor s’ha fet amb un cohesor, que és un petit tub on s’hi han introduït llimadures de ferro, que tenen la particularitat que només són conductores quan detecten una ona electromagnètica a l'establir-se microsoldadures entre elles.
El passat dijous es va celebrar l'acte en el que s'hi  van presentar els diferents projectes realitzats. L’Aitor va rebre la felicitació dels organitzadors per l’originalitat del seu projecte. En acabar, vàrem poder visitar l’exposició del Titànic i el planetari. Finalment es va lliurar a l’escola un diploma per la seva participació.